Ann Edholm

TEATERGRILLEN 25.11.2020 - tills vidare

Ann Edholms svit "Not till trotz / I oviss timme"

Text om sviten från Ed. art

På kullen invid den medeltida kyrkan i sörmländska Lid står en gammal faluröd byskola. Här bor och verkar numera konstnären Ann Edholm och i ateljén pågår arbetet inför nästa stora separatutställning. I centrum hänger två målningar i Ann Edholms vanliga format; enorma dukar. Däremellan mindre målningar, som återtar formspråket från de stora – rött, vitt och svart med hårda, taggiga former. Det är aggressiva bilder som står i bjärt kontrast till de gröna, sörmländska kullarna utanför.

– Jag har varit ganska illa berörd. Över IS och Ryssland och hela SD-biten. Min mamma är tyska och hon är orolig. En släkting som satt i Auschwitz sa alltid till sina barn ”Tala aldrig om att ni är judinnor för det kan hända när som helst igen.” Och nu säger mamma: ”Det var precis såhär det började, precis samma stämning”. Och så IS från andra hållet. Det är allvar nu.

Så den dramatiken vävs in i de nya verken?

– Det var i alla fall där det började, med Guernica. Den har jag intresserat mig för länge. Kilen som återkommer i målningarna kommer ifrån Picasso, från hästens tunga. Dessutom har Picasso gjort vaginor med tänder på det här sättet. Den öppningen har jag arbetat utifrån i tidigare målningar.

Precis som i dessa senaste verk är berättelsen central i Ann Edholms måleri, trots att många skulle klassa henne som en abstrakt målare. Men själv framhåller hon att hon inte sysslar på med abstraktion.

– Jag jobbar utifrån en verklighet som jag använder mig av för att den beskriver en situation. Ta Guernican, exempelvis. Jag jobbar utifrån den och använder mig av den för att beskriva en verklighet eller en känsla, i detta fall kriget. Samtidigt finns det nästan allting en egen erfarenhet med i bakgrunden.

Ann Edholm tar målningen Kaddish som ytterligare ett exempel. Målningen består av orange och svarta färgtungor som går in i varandra.

– Kaddish är en judisk sorgebön som man läser fram och tillbaka. Jag kopplade ihop det med rörelsen av en örfil, den som slår och den som håller emot, slap slap slap, fram och tillbaka. Jag vill att det ska finnas både och i mina verk – en egen erfarenhet och något allmängiltigt.

Men det får inte bli för mycket berättelse, du pratar om att arbeta i gränslandet mellan bild och måleri? Vad menar du med det?

– När du står på ett visst avstånd från en målning så får du en klar bild. Men när du närmar dig löses den upp i måleri. Utmaningen är att få det att bli upplöst utan att tappa skärpan, att ligga i ambivalensen mellan det rent abstrakta och berättelsen hela tiden. Det är där det blir intressant.

De mindre verken kallar Ann Edholms för ”fotnötter” till de stora. Själv tittar hon ofta först på fotnötterna när hon närmar sig en text, för att se var tankegodset kommer ifrån. I den judiska traditionen finns en djup respekt för tillägg, omläsningar och tolkningar som Ann Edholm vördar.

– I det judiska ifrågasätter man hela tiden det gamla och förändrar läsningen av de heliga skrifterna. Varje kommentar som någon suttit i synagogan och skrivit är helig. Mina små målningar fungerar som de där små lapparna som man skriver ner sina kommentarer på.

– Egentligen ligger mitt intresse mellan målningarna, i den egna processen. Det är övergången från en händelse till nästa som är det intressanta, det är där man ser rörelsen. Det är kanske därför jag inte har sparat några av mina egna målningar. I mitt förråd står bara söndriga saker


verk som visas; 

Ann Edholm
Trans-Formation I / Slag
2015
Vinyl on canvas
30 x 42 cm | 11 3/4 x 16 1/2 in

Ann Edholm
Trans-Formation II / I oviss timme
2015
Vinyl on canvas
3 paintings, each 30 x 42 cm |


Åsa Cederqvist

TAVERNA BRILLO 2021.01.22 – 2021.03.15

Aaa-oou-umm

Vi är mycket stolta över att kunna presentera en utställning av Åsa Cederqvist. Åsa Cederqvist konstnärliga praktik verkar i skärningspunkten mellan bildkonst, film och koreografi. Genom video, skulptur, installation, fotografi, och ofta med förlängningar i form av performance eller digitala medel och medskaparprocesser – skapar hon humoristiska och oroande universum som navigerar mellan det undermedvetna och det rationella, det fysiska och det efemära. Hennes verk föreslår ofta en skiktad berättelse med en stark känsla av transformation, som om de var i ett konstant tillblivande. “Mitt arbete kretsar alltmer kring hur vi förhåller oss till allt levande, och det som binder oss samman. Hur kan vi ställa om till mer hållbara relationer, både till varandra men framförallt till de ändliga resurser vår planet innehar? Vi är alla – både i det stora och i det lilla – del av ett kretslopp. En drivkraft i mitt arbete är ett utforskande av civilisationens bakvatten, tillblivelse och lekens potential, som också omfattar ett utforskande av tillit, sårbarhet, skamlöshet och förhandlingar. Mina skulpturer kommer ur en önskan att fånga tillstånd av rörelse, stunder då en betydelse håller på att formas, men ännu inte definierats. Skulpturerna är också ett försök att gestalta en typ av förlängning, som det kan kännas känslomässigt då en känsla övergår till en annan. Trycken på textilierna är från början en lek med att skapa effekt av vardagliga material, som en rosafärgad deg, eller en mycket inzoomad pannkaka, eller torrlagda jordar avbildade på distans. Det handlar om ett in- och utzoomande, och om att ge ett mikro- och makroperspektiv samma status. Jag jobbar också medvetet med att blanda äckel och begär i mina uttryck, som ett sätt att frigöra lusten och åtrån och låta den få plats i oväntade former. Precis som i leken behöver känslan vara fri.” – Åsa Cederqvist I Växthusbaren visar Åsa Cederqvist en samling verk som på olika sätt manifesterar detta och hennes utforskande av närvaro, kroppens metabolism och kring att praktisera det osäkra. Så fånga detta nu, och börja med dig själv; Aaa-oou-umm. OM eller AOM är ett mantra med ursprung i hinduismen och har praktiserats inom yoga i århundranden, och gör så även idag. Allt levande runt oss pulserar och vibrerar – ingenting är egentligen stilla. Ljudandet av AOM sägs vibrera med frekvensen 432 Hz, vilket är samma vibrationsfrekvens som finns i allt i naturen. Som sådant är AOM universums grundljud, och genom att ljuda detta kan vi symboliskt och fysiskt förenas med jordens allt levande. Prova själv, med lätt öppen mun är det de stavelser som går att ljuda utan att du använder tungan till hjälp; Awe-ooo-mmm Åsa Cederqvist (f. 1975) är utbildad vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. 2010-2020 arbetade hon som lektor i konst på Textilprogrammet på Konstfack, och före det spelade Åsa i band och regisserade reklamfilm och musikvideos.

De senaste åren har Åsa arbetat med utställningar och samarbeten både i Sverige och utomlands på platser som KRAFT Bergen, Färgfabriken, Kunsthal Rønnebæcksholm, Danmark, Momentum 10, Norge, Kunsthaus Hamburg, Künstlerhaus Bethanien, Berlin, och Wetterling Gallery, Österängens Konsthall, Norrköpings Konstmuseum m.fl.

Under året arbetar Åsa bl.a. inför en separatutställning som öppnar i maj. www.asacederqvist.com

Verken i utställningen är till salu.

Verkförteckning finns här

Tack till Konstnärsnämnden, Färgfabriken och Arts Partner

Fotograf Lisa Björk

Frida Farm

BAR BRILLO 2021.01.28-2021.03.13

BM Drawings

At Bar Brillo Frida is exhibiting a series of drawings and a couple of oil paintings.The series of drawings are depicting members of the Baader–Meinhof Group.In a time when we look at terrorism with different perspective the Baader–Meinhof Group or Baader–Meinhof Gang is interesting to investigate further. Persons like Andreas Baader and Ulrike Meinhof were not only considered villains, but also came to achieve a kind of cult status for many. The group never used these names to refer to itself, since it viewed itself as a co-founded group consisting of numerous members and not a group with two figureheads.Frida Farm is interested in the phenomena of The terrorist and if the word now has a different meaning, but also of her own conception of terrorism (and especially the Baader–Meinhof Group) and the semantics of the word. Frida about the series of drawings at Bar Brillo“What I was thinking when I made the drawings was that Baader Meinhof was like rock stars to me in my teens and they had support among civilians in Europe when they were active. Even today, I can understand them without being behind their methods. They are somehow human to me in a different way than contemporary terrorists like Breivik and Akilov who to me (and the majority I guess) seem completely grotesque. I think every time has its kind of terror. From my perspective, terrorism used to be better. When I drew Baader Meinhof, I thought they looked like me and my brother.” About Frida FarmFrida Farm, born in 1975, lives and works in Stockholm. Contemporary, massproduced objects form a recurring theme in her paintings, objects designed to be forced upon the consumer. These are juxtaposed with painstakingly painted rubbish. Failures, defects and the estranged are portrayed with respect and dignity, as though they were as sensitive as the mouth of a baby. Eight years ago, Farm lost her friend in an accident. She could not bear the loss and injustice, and in a kind of aggressive disqualification of fact, she began to produce drawings in which the friend looked as life-like as possible. Her friend and their discussions were kept alive by the drawings, which today number several hundred. “Buddha honored the dignity of letting go, but for me the word dignified has always meant resistance, never acceptance” Farm says.

John Scarisbrick

RICHE 27.01.2021 – 27.03.2021

När David Bowie ringde och väckte den unga fotografen John Scarisbrick en vårnatt i April 1995, visste ingen då att bilderna som John Scarisbrick kom att ta på David Bowie för albumet Outside, som kom ut samma år, skulle bli ett av de mest kreativa samarbetet både John Scarisbrick & David Bowie skulle uppleva i sina karriärer.

John Scarisbrick är en portätt/mode fotograf
& konstnär, uppvuxen i Stockholm.
Han bodde i New York mellan åren 1990-2002.
Bilderna på David Bowie togs under John Scarisbricks tid i New York.
Han flögs till London för att föreviga karaktärerna i den berättelse David Bowie hade skrivit.
Uppdraget blev att fotografera och illustrera berättelsen. ”Galet projekt men skitkul”.

Bilderna har nu legat i en låda i 25 år och visas nu för första gången som utställning på Riche i Stockholm med start den 27e Januari 2021.


When the young photographer John Scarisbrick received a phone call from David Bowie (at 3am) in the middle of the night in April 1995, nobody would have thought that their photo shoot for David Bowie’s album Outside, which was released that same year, would become one of the most creative collaborations that either of them would experience throughout their respective careers.

John Scarisbrick,who grew up in Stockholm, is a portrait/fashion photographer and artist.
From 1990 to 2002 he lived in New York.
It was during these years the pictures of David Bowie were taken.
He got on a plane and headed for London in order to immortalize the characters that David Bowie wanted to tell the tale of. His task was to photograph and illustrate the narrative.

It was a crazy project, but also tons of fun”.
The pictures have been stored in a drawer for over 25 years, and they are now being exhibited for the first time at
Riche in Stockholm, starting January 27th 2021.

Bilder ni ser är David Bowie som 

Ramona A Stone
Acolyte aka Fishman

Leon Blank aka Spanceboy aka Paddy

Nathan Adler aka Detective Professor Nathan Adler

Baby Grace Blue

Algeria Touchshriek

verkförteckning
Verken är till salu.
Vid intresse kontakta calle@riche.se
läs mer om utställningen här;
SvD

William Reed

RCIHE LILLA BAREN 16.12.2020 – TILLSVIDARE

Cult Of Sin
WILLIAM REED. B.1991. LUND

Instagram @willievanillie91
”This painting series draws inspiration from the seven deadly sins, mostly their color representation mixed with a contemporary visuality put in a Cult context. Like a neighborhood with a collective hive mind, the cult members offer a colorful buffet of madness and distorted vision of decay. With a foreshadowing of what’s to come.”

a personal fairytale

sale, vacation, jail.

cry for complaint

feint, twitter, saint.

take a dive,

join the hive.

Klicka här för verklista

Dag Hammarskjöld

Restaurang Sturehof 28.02.2021 – 31.05.2021

Kameran har lärt mig att se


Dag Hammarskjöld (1905-1961) var Generalsekreterareför FN 1953-1961. Han löste en rad svårartade internationella konflikter, skapade FN:s fredsbevarande styrkor och dog i en flygplanskrasch under ett uppdrag som medlare i inbördeskriget i Kongo i början av 1960-talet. Han var en rikt begåvad person med många intressen, bland annat fotografering. I hans arkiv på Kungliga biblioteket i Stockholm finns mer än 2000 fotografier. Att han var en entusiastisk naturfotograf var förstås inte okänt för samtiden. Bland annat publicerade tidskriften National Geographic bilder av Mount Everest, Annapurna och andra toppar i Himalaya som han tagit vid ett besök i Nepal 1959. men i övrigt har den stora bildsamlingen varit otillgänglig för allmänheten.
Tills nu, det vill säga. Tack vare ett tips från fotografen ochjournalisten Per Lindström har konstnären Johan Petterson gått igenom Dag Hammarskjölds bildsamling och gjort ett urval som först visades på Konsthallen Fabriken på Österlen sommaren 2019, och som nu för första gången presenteras i Stockholm på Restaurang Sturehof. Som curator har han valt bilderna ur ett estetiskt snarare än biografiskt perspektiv. Vilket inte hindrar att bilderna också säger något om Dag Hammarskjöld som människa, även om de knappast utgör något vanligt familjealbum.

– Henrik Berggren


Dag Hammarskjöld på Restaurang Sturehof

Bildstorlek/Upplaga; 18×18 cm samt 38×38 cm i en upplaga om 15 + 2 AP i varje storlek.

Inskanning av Kungliga Biblioteket i Stockholm från originalkopia.

Fine art Print, analog kamera, digital utskrift på Baryta 310 g papper.

Bildhantering utfört av fotograf Nils Petter Löfstedt, Malmö.

Med varje bild medföljer äkthetsintyg undertecknat av Caroline Hammarskjöld, Hammarskjöld Inversio.

Priser

exkl ram

18×18 cm / 38×38 cm

Manhattan skyline 23.000 kr / 39.500 kr

Haväng 23.000 kr /  39.500 kr

FN flygplan 23.000 kr / 39.500 kr

Bensinmack 14.500 kr / 19.500 kr

Övriga bilder 10.500 kr / 15.500 kr

Inramning standardglas 1.900 kr /  3.400 kr


Utställningen pågår till 31 maj

För mer info och vid köp: Martin Wickström 070-415 69 80

martin@kiwiab.se

Peter Hagdahl

RICHE 03.03.2020 - tills vidare

Peter Hagdahl visar två verk på Riche mellan 3 mars och 19 april,

2020. Konstverken kan liknas vid en slags flödesscheman som blandar

måleri, teckning och rörlig bild till sammansatta spänningsfält av

rörelser, konflikter och händelser.

Hagdahls konst består ofta av tvärvetenskapliga och poetiska

återgivningar mellan motsägelser, händelser och omständigheter – där

platsens karaktär såväl som den aktuella situationen är viktiga

komponenter och utgångspunkter. Ett vanligt tema i hela Hagdahls arbete

har varit att gestalta det stabila mot det instabila och flyktiga, där

varje beskrivning eller konstruktion är direkt beroende av händelser och

reflektioner både utanför och inom oss själva.

Peter Hagdahl har bland annat arbetat som professor vid Konstfack,

Stockholm och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sedan 2014 har han vid

sidan av sitt konstnärskap varit curator på Statens konstråd där han

arbetar i en mängd olika situationer och format för det offentliga

rummet.

Hagdahls konstnärliga praktik sträcker sig mellan forskningsprojekt

och utställningar i olika format och sammanhang både i Sverige och

utomlands. Bland de platser där han har gjort utställningar är PS1, New

York, Moderna Museet, Stockholm; ICC Tokyo; Musée d’Art Moderne de la

Ville de Paris, Kiasma, Helsingfors och Centro Cultural del Conde Duque,

Madrid.

SE VERKFÖRTECKNING HÄR;

https://riche.se/konst/utstall...